Haar krullen met krultang: Top 10 tips voor perfecte lokken

haar krullen met krultang

Hoe krijg je thuis die perfecte haar krullen met krultang? Dit artikel biedt je essentiële tips om je haar te krullen, passend bij elk haartype. Met onze gids voorkom je beschadiging en zorg je voor langdurige, levendige krullen. Van het kiezen van de juiste krultang tot het perfectioneren van je techniek, je leert het hier stap voor stap met “haar krullen met krultang” als focus.

Belangrijkste punten

 • Keuze van krultang afhankelijk van haartype, kruldiameter en temperatuur is cruciaal voor het voorkomen van haarbeschadiging en het creëren van de gewenste krullen.

 • Voorbereidende stappen zoals haar wassen zonder zware conditioners, beschermen met hittebescherming en verdelen in secties verhogen krulkwaliteit en voorkomen beschadiging.

 • Het behouden van krullen zonder schade omvat gebruik van haarspray voor fixatie, vermijden van te veel aanraking en hitte na styling, en nachtelijke haarbeschermingsmethoden.

De juiste krultang kiezen

Verschillende krultangen op een rijtje

Voordat je begint met het krullen van je haar, is het belangrijk om de juiste krultang te kiezen. Afhankelijk van je haartype, de gewenste grootte van de krul en hoe vaak je je haar gaat krullen, zijn er verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste krultang.

Krultangsoorten: Dunne tot dikke barrels

Krultangen zijn er in verschillende diameters, ontworpen om verschillende soorten en formaten krullen te creëren. Voor kleine, strakke krullen is een dunne krultang met een diameter tot 14 millimeter aanbevolen, ideaal voor alle haarlengtes, en in het bijzonder voor kort haar. Krultangen van 14 tot 19 millimeter zijn het meest geschikt voor het creëren van gemiddelde tot grove krullen bij halflang haar en voor het toevoegen van meer golf en slag bij kort haar.

Voor grove krullen in lange haren worden krultangen met een diameter van 25 millimeter en groter aanbevolen. De definitie van de krul wordt niet alleen bepaald door de diameter van de krultang, maar ook door de grootte van de haarsecties die je krult.

Temperatuurinstellingen begrijpen

Het kiezen van de juiste temperatuur is essentieel om haarbeschadiging te voorkomen en voor het behouden van langdurige krullen. Voor dunner, fijn en beschadigd haar wordt een lagere temperatuurinstelling geadviseerd, onder 180°C, terwijl voor dikker en kroeser haar een hogere temperatuur tot 220°C kan worden ingezet.

Beginnen bij een temperatuur van 150°C en deze in stappen van 10°C verhogen tot het gewenste resultaat is bereikt, helpt bij het vinden van de optimale krultemperatuur voor je haartype. Langdurige krullen worden het best bereikt door te krullen met een temperatuur tussen de 150 en 200 graden en door het gebruik van een goede heat protection spray.

Materiaal van de tang: Keramiek tot titanium

Het materiaal van de krultang is ook een belangrijk aspect om te overwegen. Er zijn verschillende opties:

 • Krultangen met een keramische coating zijn vaak voordeliger en bieden basisbescherming tegen hitte, maar hebben als nadeel dat de coating na verloop van tijd kan slijten.

 • Een volledig keramische krultang biedt de beste bescherming tegen hitte, wat vooral gunstig is bij automatische krultangen.

 • Titanium krultangen zijn zeer duurzaam en verwarmen snel, waardoor ze geschikt zijn voor dik en moeilijk te krullen haar.

 • Tourmaline krultangen zijn ideaal voor fijn en beschadigd haar, omdat ze de warmte gelijkmatig verdelen en de haarschubben sluiten.

Kies het materiaal dat het beste past bij jouw haartype en behoeften.

Aan de andere kant, titanium krultangen geleiden hitte sneller en zijn daardoor beter geschikt voor dik en grof haar.

Voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding van het haar voor krullen

Een goede voorbereiding is cruciaal voor het bereiken van optimale resultaten bij het krullen van je haar. Het is belangrijk dat je haar volledig droog is voordat je de krultang gebruikt, omdat vochtig haar extra kwetsbaar is voor hitte en kan leiden tot verbranden van lokken en het beschadigen van het haar. Daarnaast is het gebruik van een hittebeschermend product essentieel om schade te minimaliseren.

Haar wassen en beschermen

Voor het krulproces is het belangrijk om je haar te wassen met een milde shampoo speciaal voor krullend haar, zodat het haar niet te zeer uitdroogt en beter kan krullen. Zware conditioners of oliën dienen vermeden te worden voor het krullen omdat ze het haar kunnen verzwaren en daarmee de houdbaarheid van de krullen verlagen. Een leave-in conditioner kan helpen de vochtbalans te herstellen en het haar te beschermen tegen hitte zonder het te verzwaren.

Na het wassen van het haar is het belangrijk om het haar te ontklitten met een kam met brede tanden, werkend van de punten naar de wortels.

Haar verdelen en vastzetten

Als je haar eenmaal gewassen, beschermd en ontward is, is het tijd om het te verdelen in secties. Het verdelen van het haar in secties zorgt ervoor dat krullen, golven en volume in de best mogelijke richtingen vallen. Gebruik haarelastiekjes of vlinderklemmen om de afzonderlijke secties vast te zetten nadat je ze hebt gescheiden met een kam of puntkam.

Maak gebruik van sectioning clips om de bovenste lagen van je haar op te tillen en te isoleren terwijl je met de onderste lagen werkt.

Ontklitten en gladstrijken

Voordat je begint met krullen, is het belangrijk om je haar volledig te ontklitten en glad te strijken. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Begin met het ontklitten van het haar aan de uiteinden en werk langzaam omhoog naar de wortels om breuk te voorkomen.

 2. Verdeel het haar in 4-8 secties.

 3. Gebruik je vingers of een fijne kam om voorzichtig de losgelaten haren uit elkaar te trekken en knopen te ontdoen.

Gebruik een puntkam om strakke scheidingen tussen de secties te maken, en een borstel om het haar glad te strijken ter voorbereiding op het krullen.

De krultechniek: Stap voor stap

Stap voor stap krultechniek

Nu je haar voorbereid is, is het tijd om te beginnen met krullen. In dit gedeelte leiden we je stap voor stap door de techniek van het krullen met een krultang. Er zijn verschillende manieren om krullen te maken met een krultang, zoals:

 • Lintkrul

 • Zeemeermin-stijl krul

 • Natuurlijke slag

 • Krullen in meerdere fasen

Pluk voor pluk: De juiste wikkelmethode

Het proces van krullen begint met het kiezen van de juiste haarplukgrootte en wikkeltechniek voor de gewenste krul, zoals een fijne krul. De grootte van de haarpluk die om de krultang gewikkeld wordt, is cruciaal voor de grootte van de krul; een kleinere pluk resulteert vaak in strakkere krullen, terwijl een grotere pluk losse golven geeft.

Voor een effectieve krul, is het belangrijk de punten van de pluk vast te maken in de klem van de krultang en vervolgens het haar om de krultang te draaien tot dichtbij de hoofdhuid. Het is essentieel de krultang lang genoeg in het haar te houden om de krul te vormen; dit is afhankelijk van het haartype en vereist zorgvuldig experimenteren om de juiste tijd te vinden.

Van onder naar boven: De volgorde van krullen

Bij het krullen van je haar, werk je idealiter van onder naar boven. Begin met het krullen van de onderste secties van je haar en werk langzaam naar boven toe. Dit zorgt ervoor dat je alle secties van je haar bereikt en helpt ook om de krullen uit de weg te houden terwijl je werkt.

Voor de meest effectieve krullen begin je met een haarpluk die niet te dik is, om een goede krulvorming te verzekeren. Voor het beste resultaat start je met het wikkelen van de haarpluk aan de basis van de krultang om te zorgen dat de krul niet van de tang glijdt.

Afkoelen en losmaken

Nadat je je haar hebt gekruld, is het belangrijk om het haar volledig te laten afkoelen voordat je het gaat stylen. Dit geeft de krullen de tijd om hun vorm te behouden. Om de krul goed vast te houden tijdens het afkoelen, kan je de gekrulde lok na het krullen oprollen en vastzetten met een clipje.

Wanneer de krullen zijn afgekoeld, kun je zachtjes met de vingers door het haar gaan of voorzichtig een brede tandenkam gebruiken om de krul los te maken.

Langdurige krullen zonder schade

Fixeren van krullen met haarspray

Hoewel krullen met een krultang prachtige resultaten kan opleveren, kan het ook leiden tot haarbeschadiging als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om langdurige krullen te behouden zonder je haar te beschadigen, zoals het kiezen van de juiste krultang, het gebruik van lichte haarproducten en het fixeren met haarspray.

Fixeren met haarspray

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je krullen de hele dag blijven zitten, is door haarspray te gebruiken om de krullen te fixeren. Haarlak kan worden gebruikt na het krullen om de krullen langer te laten zitten. Het is raadzaam de haarlak aan de onderkant van de krullen te sprayen na het afkoelen.

Wees voorzichtig met de hoeveelheid haarlak om verzwaren en uitzakken van de krullen te voorkomen.

Vermijd aanraking en hitte

Het is belangrijk om je krullen niet te veel aan te raken nadat je ze hebt gestyled, om pluizen te voorkomen en te zorgen dat ze langer in model blijven. Vermijd na het krullen het gebruik van hitte-gereedschap, zoals stijltangen of warme rollers, om de integriteit van de krullen te behouden en het risico op warmteschade te verlagen.

Nachtelijke bescherming

Nachtelijke bescherming is essentieel om krullen mooi te houden en gezond over te laten komen de volgende dag. Enkele methodes die hierbij kunnen helpen zijn:

 • De ‘pineapple’ methode, waarbij je een losse knot bovenop het hoofd maakt

 • Het gebruik van scrunchies, die pluis verminderen en kruldefinitie behouden tijdens de slaap

 • Voor golvend haar (‘wavies’) kan een vlecht helpen om krullen samen te houden en meer definitie te geven.

Slapen op een kussensloop van satijn of zijde vermindert haarbreuk en klitten, waardoor krullen beter behouden blijven.

Alternatieve krulmethodes

Hoewel krultangen geweldig zijn voor het creëren van prachtige krullen, zijn er ook andere methoden om krullen te maken die je misschien wilt overwegen. In dit gedeelte bespreken we twee van deze alternatieve krulmethoden: krullen met een stijltang en no-heat krulmethoden.

Krullen met een stijltang

Er zijn meerdere methodes om krullen te maken met een stijltang, waaronder verticaal krullen, horizontaal krullen en het maken van horizontale golven. Een populaire methode om krullen maken te realiseren is verticaal krullen met een stijltang, waarbij je een pluk haar bij de wortel klemt, de stijltang een draai van 360 graden maakt en deze vervolgens langzaam naar beneden schuift.

Bij horizontaal krullen wordt de pluk haar rond de stijltang gewikkeld die horizontaal gehouden wordt, vastgeklemd en daarna langzaam naar beneden bewogen.

No-heat curls

Als je je haar wilt krullen zonder het bloot te stellen aan hitte, kun je no-heat krulmethoden overwegen. Voor no-heat krullen zijn verschillende technieken beschikbaar, zoals:

 • Sokkrullen

 • Het gebruik van flexibele schuimrollers of ‘flexi rods’

 • De ‘pin curl’ methode met haarspelden

 • Het wikkelen van haar rond een hoofdband

 • Het gebruik van papillotten

 • Het creëren van golven of krullen door vlechten.

No-heat krulmethoden bevorderen de gezondheid van het haar, aangezien ze geen hitte gebruiken, wat kan leiden tot minder haarbeschadiging.

Video's die je bekijkt

Het bekijken van instructievideo’s kan een geweldige manier zijn om de technieken die in deze blogpost worden besproken, in actie te zien. Een populaire instructievideo voor het gebruik van een krultang is van ghd, waarin ze een krultang gebruiken met een diameter van 26mm om krullen te creëren. Een andere instructievideo van ghd demonstreert het gebruik van een krultang met een diameter van 32mm, die grotere, golvende krullen produceert.

In de video’s van ghd wordt getoond hoe je moet beginnen bij de punten van een lok en deze vastzet aan één van de twee uiteinden van de tang met de klem van de krultang, en dan het haar om de krultang rolt tot bijna aan de aanzet. De video’s geven ook aan dat:

 • Hoe dichter je de krultang naar de haaraanzet draait, hoe meer krullen je krijgt

 • Je moet opletten om de hoofdhuid niet te verbranden

 • De duur dat de krultang in het haar gehouden moet worden varieert en moet worden uitgeprobeerd, met een startpunt van 10 seconden en dit geleidelijk verlengen tot het gewenste resultaat wordt bereikt.

Samenvatting

Het krullen van je haar met een krultang kan in eerste instantie een uitdaging lijken, maar met de juiste voorbereiding, techniek en zorg, kan iedereen prachtige, langdurige krullen creëren. Het kiezen van de juiste krultang, het voorbereiden van je haar, het volgen van de juiste krulmethode en het zorgen voor je krullen kunnen allemaal bijdragen aan het bereiken van het perfecte resultaat.

Het is onze hoop dat deze gids je zal helpen om je kruldoelen te bereiken en je haar gezond en mooi te houden. Onthoud dat oefening kunst baart, dus wees niet ontmoedigd als je de perfecte krul niet direct krijgt. Blijf experimenteren, bekijk video’s en leer van je ervaringen, en je zult al snel de kunst van het krullen met een krultang onder de knie hebben.

Veelgestelde vragen

Waarom krijg ik geen krullen met een krultang?

Het is belangrijk om je haar goed voor te bereiden voordat je de krultang gebruikt. Begin met het aanbrengen van een hittebeschermend product en föhn je haar helemaal droog om ervoor te zorgen dat de krullen beter blijven zitten en om beschadiging te voorkomen.

Hoe lang moet je haar in een krultang?

Je haar mag niet langer dan twee à drie seconden in de krultang blijven. Dit voorkomt beschadiging, vooral bij fijn haar.

Hoe kun je het beste je haar krullen?

Om je haar het beste te krullen, kun je het beste een stijltang gebruiken met een hittebeschermende spray. Verdeel je haar in secties en herhaal het proces voor elke sectie voor het beste resultaat.

Hoe blijven krullen langer zitten?

Om krullen langer te laten zitten, kunt u dunne plukjes haar per keer krullen met een krultang. Zet de gekrulde plukken vervolgens vast met spelden nadat u ze heeft gekruld, zodat ze de kans krijgen om af te koelen en langer blijven zitten.